En flygning i Nils Holgerssons spår över Sverige

En flygning i Nils Holgerssons spår över Sverige

Om bloggen

Tisdagen 24 augusti 2010 påbörjar vi en resa över Sverige i Nils Holgerssons spår i vår lilla Eurocub. Vi kommer att göra dagliga uppdateringar om våra flight legs och de platser vi besöker under resans gång. Besök gärna vår hemsida som beskriver projektet i detalj och bli gärna medlem i vår facebookgrupp Callsign "Akka One".

Följ med oss på vår resa!

Ted & Christina Hagelborg

Dag 4 Stockholm- Örnsköldsvik

ResanSkapad av Christina Hagelborg fre, augusti 27, 2010 21:42

Hej!

Vi lämnade Frölunda, Stockholm i sol strax efter klockan 10 och fick sällskap en liten bit på vägen av en Eurocub från flygklubben. Uppsala väntade och både kyrka och slott förevigades på bild.

Sen glesnade bebyggelsen, mer och mer skog följde, med små glittrande inslag av sjöar. Vi läste kartan tillsammans och reflekterade över så många märkliga ortnamn det finns. Vad har de för historia?

Förmiddagens höjdpunkt var nog Ockelbo, ett gulligt litet samhälle, omgivet av bra gömställen för prinsar och prinsessor...

Efter en lunchpaus med rotaryföredrag i Bollnäs fortsatte vi mot Hudiksvall. Tyvärr låg regnskurar över kustbandet så vi fick välja en annan väg än tänkt.

Landskapet ändrade karaktär och blev alltmer kupérat, skogar, sjöar men också mer odlad mark i dalgångarna. Vi passerade Blacksås, ett berg där djuren enligt Selma Lagerlöf hade riksdag. Vidare över Sandöbron åkte vi slalom mellan skurarna, Höga kusten låg hela tiden och lockade men vi fick njuta på avstånd.

Strax söder om Ö-vik vände vi in i landet och avslutade dagens flygning med en ( ytterligare en) snygg landning i Mellansel.

Fråga 1. Hur hög är domkyrkan i Uppsala?

Fråga 2. Berätta om någr fler sevärdheter i samma stad.

Fråga 3. Genom vilka landskap tror du vi har färdats idag?

Hälsningar Christina

  • Kommentarer(0)http://blogg.akkaone.se/#post8

Dag 3 Kristianstad- Stockholm

ResanSkapad av Christina Hagelborg tor, augusti 26, 2010 23:09

Hej, jaa vinden mojnade och vi kom iväg klockan 10. Precis som vi lovat inledde vi med att flyga över Everöds skola och säga hej då till våra supporters. De stod ute på skolgården med en stor svensk flagga.Flygplatsen vinkade också av oss.

Sedan fortsatte färden norrut direkt mot Jönköping. Tänk vad mycket skog som finns mellan Broby och Vättern! Vi såg fortfarande spår av stormen Gudruns härjningar i form av kalhyggen. Vädret på sträckan var grått och lite blåsigt, men väl framme i Jönköping sken solen. Visingsö skymtade i solskenet. Men en bit längre norrut låg stora mörka regnmoln. Vi hade just passerat Gränna och var riktigt godissugna.

Vi fick helt enkelt ändra kurs och gå mot Linköping för att tanka och sträcka på benen.

Två timmar och mycket regn senare var vi i luften igen på väg mot Skå- Edeby och sedan Frölunda utanför Stockholm. Min skicklige pilot navigerade oss mellan regnskurar och låga moln och vi häpnade över den dramatik väder kan förmedla.

På Frölunda välkomnades vi redan i luften av vänner från Swedish Ultraflyers, fler väntade efter landning, bl a vår base- captain Rebecca och SFF.

Akka tyckte förstås det var kul att komma hem igen, här är hon född.

Trötta och nöjda avslutar vi vår första äventyrsdag och sover snart gott!

Fråga 1 Vad heter ön som ligger i Vättern?

Fråga 2 Vid Vätterns strand ligger Gränna.Vilket godis tillverkas där?

Hälsningar Christina

  • Kommentarer(0)http://blogg.akkaone.se/#post7

Dag 2 Everöd

ResanSkapad av Christina Hagelborg ons, augusti 25, 2010 19:08

Hej!

Idag skickar vi en hälsning från Everöd och Kristianstads flygplats. Resan gick inte längre än hit idag. Det blåste så mycket att flaggstängerna nästan böjdes och vi fick hålla i kepsarna för att de inte skulle fångas av vinden. Det var förstås tråkigt att vi inte kom iväg men vi hade så trevligt besök...

Runt klockan 10 kom en skolbuss fylld med glada skolbarn och lärare från Everöds skola för att vinka av oss. Nu ägnade vi istället några timmar åt att titta på flygklubbens olika flygplan och svara på frågor.

Eleverna fick också möjlighet att titta på flygplatsens brandbilar.

Nu hoppas Ted och jag på mojnande vind så vi kan ge oss iväg imorgon.

Då har vi lovat flyga över Everöds skola och vinka från luften.

Så var det dags för dagens frågor;

Fråga 1. Hur många landskap finns det i Sverige?

Fråga 2. Vilka landskap gränsar till Skåne?

Fråga 3. Vad heter gåsen som Nils rider på?

Hälsningar Christina

  • Kommentarer(2)http://blogg.akkaone.se/#post6

Dag 1

ResanSkapad av Christina Hagelborg tis, augusti 24, 2010 16:29

Hej alla Akka- vänner!

En speciell hälsning till våra supporters på V. Ingelstads skola som var inställda på att vinka av oss på Söderslätt.Tack alla andra som tänkt möta upp!

Men det blev ingen flygning idag även om vi var laddade, Akka var nytankad och allt var packat. Natten till idag drog stormvindar och störtskurar in över sydvästra Sverige, vilket gjorde det omöjligt för oss att flyga.

Turen över Skåne hoppas vi kunna genomföra i slutet av resan istället.

Så här på eftermiddagen i Kristianstad är det fortfarande friska vindar, styv kuling. Får se om det mojnar till i morgon. Ted är fullt sysselsatt med att göra nya beräkningar med hänsyn till väderleksprognosen. Hela golvet är fyllt med kartor, och små post it lappar med alternativa landningsplatser.

Vi har lovat skolorna lite frågor att arbeta med under projektets gång.

Idag känns det självklart att frågorna handlar om väder.

Fråga 1. Det finns flera olika sorters moln, rita och berätta om några av dem.

Fråga 2. Olika starka vindar har olika namn, vilken är den starkaste och vilken är den svagaste vinden?

Nu håller vi alla tummar för fint flygväder i morgon!

Hälsningar Christina

  • Kommentarer(2)http://blogg.akkaone.se/#post5

"Kändisar"

FörberedelserSkapad av Christina Hagelborg lör, augusti 21, 2010 22:43

Vilken rolig dag det blev!

Jag var uppe tidigt för att äta frukost med rotarykompisarna och passade förstås på att göra reklam för Akka. Lovade också att återkomma med ett föredrag när projektet är slutfört.

Ted besökte Everöds skola och träffade ett 30-tal elever och lärare. Han fick svara på många frågor om vår kommande resa. Troligtvis kommer alla 80 skolbarnen att vinka av oss på Kristianstads flygplats, skolan ligger nära fältet.

Lite senare på dagen hade Ted och jag besök av Kristianstdsbladet som tog foton, intervjuade och videofilmade. De ville gärna se Akka i luften, och det kan man inte säga nej till. Men flygturen blev inte så lång den här gången, det var väldigt byig vind och guppigt i lufthavet. Jag satt inte vid spakarna många minuter den här gången.

På hemmaplan är vi sysselsatta med att packa inför avfärden, klädutrummet blir minimalt men vi får väl handtvätta och dela tandborste......

Christina

  • Kommentarer(0)http://blogg.akkaone.se/#post4

Detaljplanering

FörberedelserSkapad av Christina Hagelborg mån, augusti 09, 2010 11:20

Hej Akka-vänner!Inte hade jag en aning om hur mycket förberedelser som krävs för vårt projekt. Just nu handlar det om att få tillgång till bränsle under resans gång, det måste förberedas, det är inte bara att åka in till Statoil och tanka! Nu ser piloten nöjd ut, han sitter här bredvid mig och har talat med alla "tankställen" på resan. Jag kan i nuläget inte göra mer än att serva med kaffe och muntra tillrop.

Jag har nu gjort mitt första flygpass på kursen "pinch- hitter". Spännande och lite läskigt, men kul. Efter en halvtimme kändes det faktiskt som att jag fick lite koll, genom att justera höjd och hastighet lärde jag mig att hålla planet i planflykt dvs med stabil hastighet och höjd framåt. Efter ett tag kunde jag släppa instrumenten med blicken och titta ut istället och gå mera på känsla. Häftigt!

På datorn här hemma har vi en enkel flygsimulator som gör att jag kan träna själv. Känslan är väldigt snarlik att flyga på riktigt och landskapet runt Kristianstad känner jag också igen. Detta ger mersmak!

Hälsningar från ett för dagen regnigt Åhus

Kickie

  • Kommentarer(1)http://blogg.akkaone.se/#post3

1 månad kvar

FörberedelserSkapad av Christina Hagelborg fre, juli 23, 2010 20:39

Hej Alla!

Idag är det bara en månad kvar till avresa med Akka. Det stämmer, vi har ändrat datum så första avresedag blir 24 augusti, då vi vinkar adjö till våra skolklasser och andra intresserade nere på Söderslätt. Vi undersöker möjligheten att starta från en åker utanför V.Vemmenhög istället, då kommer vi så nära sagan man kan komma. Vem vet, kanske några "skånepågar" och en och annan gås dyker upp.

Detta är också jubileumsdagen för "Svenskt flyg 100 år".

Dagen efter gör vi en nystart från Kristianstad Flygplats, där Akka vilat ut i sin hangar under natten. Tidpunkt vet vi inte ännu, men vi återkommer.

Akka-familjen har vuxit, nu har vi 16 partners som är med och stödjer vårt projekt, roligt!

Förberedelserna fortgår, nu med första delen på en kurs kallad "Pinch Hitter". Tror begreppet är hämtat från baseboll där det betyder ersättare. Som ni förstår innebär kursen basfakta om flygning, instrumentering och viss flygträning, för att kunna flyga planet om piloten blir sjuk etc. Vi är fyra damer som går kursen, alla med män som är entusiastiska fritidspiloter. Det känns tryggt att lära sig hur allt fungerar. Nu ser vi alla fram emot nästa del i utbildningen, undervisning och träning i luften.

Som ni ser är det Ted som är magister, lika lugn och pedagogisk som han var när han lärde mig köra bil för 37 år sedan.

Bifogar här några glimtar från klassrummet.

Kickie

  • Kommentarer(0)http://blogg.akkaone.se/#post2

Ny dimension

BetraktelserSkapad av Christina Hagelborg sön, juli 11, 2010 11:19

Hej alla Akka- vänner!

Efter en andra kopp morgonkaffe i skuggan sitter jag och filosoferar och njuter av grönska och fågelsång.

Så många gånger jag flugit med Ted i små plan eller på långresa i Boeingmaskiner. Har alltid fascinerats av utsikten och tyckt att kaffet smakar som bäst på 10000m.

Så upptäckte jag plötsligt en annan dimension med kameran i hand under flygning med lilla Akka. På 300 m höjd blev landskapet inte bara vackert utan plötsligt lade jag märke till formationer i naturen, färger, kompositioner som om landskapet vore ett tygstycke eller en matta. Fälten plöjda och odlade i harmoni av ränder, ån som slingrade sig som om den ville göra vägen så lång som möjligt.

Tänk vilket vacker landskap Skåne är! Vilket äventyr vi har framför oss som kommer att få uppleva landets palett från ovan.

Hur kunde Selma Lagerlöf beskriva detta perspektiv 1906, fyra år innan Carl Cederström gjorde Sveriges första flygning?

Och vem kunde ana att jag 2010 skulle läsa högt ur "Nils Holgerssons underbara resa" för pappa Bengt, 91 år. Vilken bonusupplevelse för oss båda!

Hälsningar Christina( Kickie)

  • Kommentarer(1)http://blogg.akkaone.se/#post1
Nästa »