En flygning i Nils Holgerssons spår över Sverige

En flygning i Nils Holgerssons spår över Sverige

Om bloggen

Tisdagen 24 augusti 2010 påbörjar vi en resa över Sverige i Nils Holgerssons spår i vår lilla Eurocub. Vi kommer att göra dagliga uppdateringar om våra flight legs och de platser vi besöker under resans gång. Besök gärna vår hemsida som beskriver projektet i detalj och bli gärna medlem i vår facebookgrupp Callsign "Akka One".

Följ med oss på vår resa!

Ted & Christina Hagelborg

TACK

ResanSkapad av Christina Hagelborg ons, september 08, 2020 11:48


  • Kommentarer(0)//blogg.akkaone.se/#post20

Dag 15 V. Ingelstad

ResanSkapad av Christina Hagelborg ons, september 08, 2020 10:30

Hej och hej då!

Idag gav vi oss av tidigt, det tar ju trots allt lite längre tid med bil än med Akka One. Nils Holgersson monumentet utanför V. Vemmenhög påminde oss om att det var här sagan började.

Klass 4a hade under sommaren blivit 5a och nog var de lite äldre. Underbart att mötas av en glad samling barn med en lika glad fröken i spetsen, alla iklädda i Akka One supportertröjor. Men nu var det bråttom, tårtor skulle fixas, matsalen möbleras om till samlingssal och redovisningen finslipas.

Klockan 9 var allt klart och åk 4 -6 bänkade sig för "Grande Finale". Akka One Crew utgjorde en blygsam del av redovisningen. 5a berättade om myskoxen, detta stora djur som lever fritt i Härjedalen och publiken fick svara på frågor som eleverna förberett.

Mitt under redovisningen blir vi avbrutna av ett förfärligt kraxande, en vit stor flaxande gås far in i salen. Det är självaste Mårten , från Nils Holgersson Sällskapet som överraskar oss. Med sig har han Selma Lagerlöf, en mera dämpad lite barsk dam. Det blev många skratt för oss alla.

I klassrummet fortsatte firande och redovisning. Vi serverades tårta, vackert dekorerad med en snäll farmors Akka One logga i marsipan. Sen bjöds vi på en strålande redovisning av eleverna.

Sen var det dax för avskedskramar med alla underbara barn.

Det känns allt lite vemodigt att projektet Akka One 2010 nu är slutfört men samtidigt väldigt bra.

Vi hoppas att detta inte är ett slut, utan början på något nytt.

Ted och jag vill med vår Akka One 2010 resa inspirera till:

* att njuta av vårt vackra land

* att vara rädda om vår natur

* att ta vara på den kulturskatt Selma Lagerlöf ger oss genom att läsa sagan om Nils

* att våga skapa ditt eget äventyr i liten eller stor skala

Varmaste hälsningar Christina och Ted

  • Kommentarer(2)//blogg.akkaone.se/#post19

Dag 14 Ljungbyhed - Everöd

ResanSkapad av Christina Hagelborg mån, september 06, 2020 18:09

Hej igen!

Ännu en solig dag mötte oss på vägen ut till Akka. Idag skulle det bli en kort flygtur ner till Malmö för att nästa dag återse V. Ingelstads skola.

Men ibland blir det inte som man tänkt sig. Under natten hade sporrhjulet på planet läckt luft så vi fick börja med att leta luftpump. Vi fick i luft tillräckligt för nästa flygtur men bestämde oss för att åka hem till Everöd för säkerhets skull.Vi var inte säkra på att kunna få ny luft i Malmö.

Klockan var nog 10 när vi lättade med sikte på Kristianstad Airport. Jag förvånades över att vi har så mycket skog här också. Skillnaden är bara att denna skog verkade vara planterad, granarna stod i "giv akt", tätt ihop. Dessutom med många inslag av lövträd.

Vid Finjasjön passerade vi Hovdala slott och hedlandskapet runt om. Vi fortsatte mot Kristianstadsslätten med sitt karaktäristiska lapptäckeliknande landskap.

Vi närmade oss flygplatsen och fick eskort av ett kompisflygplan på vägen.

Efter en snygg landning på grässtråket fick vi tid att titta på blommor och klappa kor medan sporrhjulet kollades innan vi taxade in till klubben.

Tack för idag, Akka sover i egen hangar i natt och crew i egen säng.

I morgon åker vi till V. Ingelstad för att avsluta 2010 års Akka One.

Hälsningar Christina, Ted och Akka

Fråga 1 Vad hette de "frihetskämpar" som höll till vid Hovdala slott på 1600- talet?

Fråga2 Vad heter Skånes landskapsblomma?

  • Kommentarer(1)//blogg.akkaone.se/#post18

Dag 13 Ljungbyhed

ResanSkapad av Christina Hagelborg mån, september 06, 2020 17:40

Hej alla läsare!

Flygdag på Ljungbyhed, det väcker minnen! För 40 år sedan började Ted sin pilotbana just här.

Den här morgonen mötte vi resans första frost, riktigt krispigt och klart i luften.

Efter briefing för alla deltagare i flygprogrammet gjorde vi Akka i ordning. Hon hade fått en hedersplats! Precis innan för insläppet stod hon ensam på divergeringsplattan. Men hon behövde inte vara ensam länge.....

Flygdagen lär ha haft över 20000 besökare och det kändes som många av dem kikade på oss och vårt Akka- projekt.

Det blev en härlig dag med många spännande mänskliga möten!

Ni slipper frågor idag, bra va?

Hälsningar Christina

  • Kommentarer(0)//blogg.akkaone.se/#post17

Dag 12 Göteborg - Ljungbyhed

ResanSkapad av Christina Hagelborg lör, september 04, 2020 20:29

Hej Bloggläsare!

Det känns lite vemodigt att vår resa börjar gå mot sitt slut, men vi njuter varje sekund.

Vi tog sovmorgon idag och startade först vid 13.30. Solen sken och förebådade en fin flygtur. Vi inledde med en titt på Göteborg och lämnade strax Bohuslän. Landskapet ändrade karaktär, havsnära, mycket bördig jord, det skärgårdskarga försvann.

När vi fick syn på Ringhals kärnkraftverk slog det oss att vi under vår resa sett alla(?) Sveriges energikällor; vattenkraften i Norrland, vindkraft på flera ställen och nu senast kärnkraft.

Vi kom nu till ett landskap som jag tror att Selma Lagerlöv glömde.Det var synd för här finns mycket att titta på. Städerna längs kusten ligger väldigt vackert med fina sandstränder.

Tillbaka i Skåne igen konstaterade vi att allt verkade lugnt och stilla efter sommarens tennisturnering och turistinvasion i Båstad.

Nu styrde vi kosan mot sydost med sikte på Ljungbyhed där vi avslutade dagens flygning, men just på denna plats startade en annan historia för 40 år sedan. Gissa vilken?

Lördagshälsningar Christina

Fråga 1 Vad beskriver ramsan "laga ni så äta vi"?

Fråga 2 Vi flög över en ås under vilken det byggs en järnvägstunnel, vilken?

Fråga 3 Vilken Europaväg har vi följt från Göteborg söderut?

  • Kommentarer(0)//blogg.akkaone.se/#post16

Dag 11 Sunne - Göteborg

ResanSkapad av Christina Hagelborg fre, september 03, 2020 18:50

Hej alla Akka One vänner!

Så fångade jag äntligen min älg- på bild alltså! Alldeles efter start stod hon där alldeles ensam, nu kan bloggaren bidra med en fauna- fråga.

Vi flög längs Vänerns västra strand och passerade Karlstad och Säffle. Sjön är faktiskt stor som ett hav. Det fanns förvånansvärt mycket skogsbygd men var mycket tätare mellan samhällena och städerna. I dalgångarna var det saftig grönska, Dalsland gör skäl för sitt namn.

I höjd med Åmål ändrade vi kurs och flög ut mot Fjällbacka vid kusten. Ju närmare vi kom desto mer sten och berg i dagen bland allt det gröna. När vi passerade Fjällbacka undrade vi just om det är något nytt mord på gång, i Camilla Läckbergs deckare alltså.

Nu öppnade sig en trakt helt olik allt vi sett förut, Bohusläns vackra skärgård med kala klipphällar och i varje vik små hus som höll sig fast i klippväggen. Och så bryggor och båtar överallt. Kan tänka mig att det kan vara ganska stora avstånd till grannbyn även om de ser ut att ligga nära varandra. Både berg och vatten gör att man måste åka en omväg.

Idag tog jag många foton, kunde inte se mig mätt. Den varma solen bidrog förstås. Ni får här se några vi valt ut.

Bästa hälsningar Christina

Fråga 1 Vilket djur kallas djurens konung?

Fråga 2 I vilket landskap ligger Åmål? Nämn någon mer stad i samma landskap.

Fråga 3 Göteborg har två flygplatser. Vad heter de?

  • Kommentarer(0)//blogg.akkaone.se/#post15

Dag 10 Sunne

ResanSkapad av Christina Hagelborg tor, september 02, 2020 21:37

Hej på er!

Idag har vi varit på plats i "sagolika Sunne" hela dagen. Här är fantastiskt vackert, precis som Selma beskriver.

Ted gav sig av tidigt för att träffa elever på tre olika skolor , Brobyskolan som är en gymnasieskola träffade han direkt på morgonen. sedan följde Åmbersskolan och Skäggebergsskolan som är mellan- och högstadieskolor. Eleverna var mycket flygintresserade och ställde många frågor.

Det blir nog en överflygning i morgon innan vi åker vidare söderut.

På eftermiddagen blev vi hämtade av våra flygklubbsvänner och åkte till Mårbacka för att se var vår sagotant växte upp. Vi fick en privat visning av hennes hem och mycket ny kunskap om Selmas liv av vår guide.

Vi fick exempelvis veta att det fanns en Nils Holgersson i verkligheten. Han var en fattig, men ytterst begåvad pojke som bodde i Enköping. Selma blev pojkens fostermor och kunde därmed finasiera hans utbildning.

Vi ställde frågan till guiden om hon visste hur Selma kunde veta hur landet såg ut från ovan. Hon trodde att Selmas vandringar upp på höjderna runt Sunne kunde ha inspirerat henne. Man har milsvid utsikt däruppifrån.

Vi visades runt i ett vacker hem och det kändes som om tiden stått stilla och att ägarinnan snart slkulle dyka upp för att hälsa.

Vårt besök idag gav oss verkligen mersmak, nu vill vi verkligen lära känna vår "projektinspiratör".

Innan vi återvände till hotellet besökte vi Selma Lagerlöfs grav i Ö. Ämtervik.

I morgon far vi vidare.

Hälsningar Christina

Fråga 1 Vad heter Värmlands landskapsdjur?

Fråga 2 Vilket år fick Selma Lagerlöf nobelpriset?

Fråga 3 Vad heter sjön vid Sunne?

  • Kommentarer(0)//blogg.akkaone.se/#post14

Dag 9 Sveg- Sunne

ResanSkapad av Christina Hagelborg ons, september 01, 2020 21:49

Hej igen!

Vilken underbar dag! Vi hade en klar morgon, solsken och vindstilla, precis vad vi längtade efter. Idag blev starten 10. 22 och resan beräknades till 2 timmar. Mycket ödebygd här också men allt inbäddat i ett vänligt solljus. Snart blev inslagen av sjöar fler, kullarna runtom var mjuka och grönklädda. Vi skymtade fler hus, ofta samlade på en sydsluttning mot en sjö.

Strax innan Orsa häpnade vi över högt belägna guldgula myrmarker i oändlighet kantade av skog. Vi hade kommit till Orsa Finnmark.

Siljan skymtade och snart flög vi över vackra Mora, vi var först i mål på målgångsrakan mitt i byn! Ted gjorde en sväng över Sollerön innan vi fortsatte mot Malung. Fanns det inte en skinnklädeskedja som hette Malungsboden en gång?

Vi tog sikte på Torsby , vackert samhälle detta också. Undrar om Svennis är hemma idag?

Nu hade vi inte långt kvar, vi flög längs sjön Fryken och närmade oss Sunne. När Ted anmälde oss på kanalen var det en äldre dam som hälsade oss välkomna till " den långa sjön, den rika slätten och de blå bergen". Det var Selma Lagerlöf, alias Ingrid Nermark som fanns på plats för att välkomna oss. Med sig hade hon Nils Holgersson, alias Carl Folmer Söderberg. Båda var klädda precis som i sagan.

Vilket mottagande av Sunne flygklubb!

I morgon håller vi oss på marken, vi är inbjudna att hålla föredrag i tre skolor samt besöka Mårbacka, spännande!

Hälsningar Christina

Fråga 1 Mellan vilka orter går Vasaloppet?

Fråga 2 Hur långt är loppet?

Fråga 3 Vilken svensk sedel kallas ibland "En Selma"?

  • Kommentarer(1)//blogg.akkaone.se/#post13
Nästa »