En flygning i Nils Holgerssons spår över Sverige

En flygning i Nils Holgerssons spår över Sverige

Om bloggen

Tisdagen 24 augusti 2010 påbörjar vi en resa över Sverige i Nils Holgerssons spår i vår lilla Eurocub. Vi kommer att göra dagliga uppdateringar om våra flight legs och de platser vi besöker under resans gång. Besök gärna vår hemsida som beskriver projektet i detalj och bli gärna medlem i vår facebookgrupp Callsign "Akka One".

Följ med oss på vår resa!

Ted & Christina Hagelborg

"Kändisar"

FörberedelserPosted by Christina Hagelborg Sat, August 21, 2020 22:43

Vilken rolig dag det blev!

Jag var uppe tidigt för att äta frukost med rotarykompisarna och passade förstås på att göra reklam för Akka. Lovade också att återkomma med ett föredrag när projektet är slutfört.

Ted besökte Everöds skola och träffade ett 30-tal elever och lärare. Han fick svara på många frågor om vår kommande resa. Troligtvis kommer alla 80 skolbarnen att vinka av oss på Kristianstads flygplats, skolan ligger nära fältet.

Lite senare på dagen hade Ted och jag besök av Kristianstdsbladet som tog foton, intervjuade och videofilmade. De ville gärna se Akka i luften, och det kan man inte säga nej till. Men flygturen blev inte så lång den här gången, det var väldigt byig vind och guppigt i lufthavet. Jag satt inte vid spakarna många minuter den här gången.

På hemmaplan är vi sysselsatta med att packa inför avfärden, klädutrummet blir minimalt men vi får väl handtvätta och dela tandborste......

Christina

  • Comments(0)http://blogg.akkaone.se/#post4

Detaljplanering

FörberedelserPosted by Christina Hagelborg Mon, August 09, 2021 11:20

Hej Akka-vänner!Inte hade jag en aning om hur mycket förberedelser som krävs för vårt projekt. Just nu handlar det om att få tillgång till bränsle under resans gång, det måste förberedas, det är inte bara att åka in till Statoil och tanka! Nu ser piloten nöjd ut, han sitter här bredvid mig och har talat med alla "tankställen" på resan. Jag kan i nuläget inte göra mer än att serva med kaffe och muntra tillrop.

Jag har nu gjort mitt första flygpass på kursen "pinch- hitter". Spännande och lite läskigt, men kul. Efter en halvtimme kändes det faktiskt som att jag fick lite koll, genom att justera höjd och hastighet lärde jag mig att hålla planet i planflykt dvs med stabil hastighet och höjd framåt. Efter ett tag kunde jag släppa instrumenten med blicken och titta ut istället och gå mera på känsla. Häftigt!

På datorn här hemma har vi en enkel flygsimulator som gör att jag kan träna själv. Känslan är väldigt snarlik att flyga på riktigt och landskapet runt Kristianstad känner jag också igen. Detta ger mersmak!

Hälsningar från ett för dagen regnigt Åhus

Kickie

  • Comments(1)http://blogg.akkaone.se/#post3

1 månad kvar

FörberedelserPosted by Christina Hagelborg Fri, July 23, 2021 20:39

Hej Alla!

Idag är det bara en månad kvar till avresa med Akka. Det stämmer, vi har ändrat datum så första avresedag blir 24 augusti, då vi vinkar adjö till våra skolklasser och andra intresserade nere på Söderslätt. Vi undersöker möjligheten att starta från en åker utanför V.Vemmenhög istället, då kommer vi så nära sagan man kan komma. Vem vet, kanske några "skånepågar" och en och annan gås dyker upp.

Detta är också jubileumsdagen för "Svenskt flyg 100 år".

Dagen efter gör vi en nystart från Kristianstad Flygplats, där Akka vilat ut i sin hangar under natten. Tidpunkt vet vi inte ännu, men vi återkommer.

Akka-familjen har vuxit, nu har vi 16 partners som är med och stödjer vårt projekt, roligt!

Förberedelserna fortgår, nu med första delen på en kurs kallad "Pinch Hitter". Tror begreppet är hämtat från baseboll där det betyder ersättare. Som ni förstår innebär kursen basfakta om flygning, instrumentering och viss flygträning, för att kunna flyga planet om piloten blir sjuk etc. Vi är fyra damer som går kursen, alla med män som är entusiastiska fritidspiloter. Det känns tryggt att lära sig hur allt fungerar. Nu ser vi alla fram emot nästa del i utbildningen, undervisning och träning i luften.

Som ni ser är det Ted som är magister, lika lugn och pedagogisk som han var när han lärde mig köra bil för 37 år sedan.

Bifogar här några glimtar från klassrummet.

Kickie

  • Comments(0)http://blogg.akkaone.se/#post2

Midsommar

FörberedelserPosted by Christina Hagelborg Sat, June 26, 2021 17:56

Glad midsommar och välkommen till Akkas blogg som har premiär idag! Vi har härligt sommarväder precis som sig bör den här helgen som vi väl alla förknippar med blomsterängar och midsommarstång. Under alla år har tidig blomsterplockning och sedan ett besök på Åhus torg för midsommarfirande varit en tradition. Så även i år men på ett lite annorlunda sätt.

Vid lunchtid styrde vi kosan mot Kristianstad Flygklubb där Akka har sin hemvist. Luften var fylld av färgglada skärmar som sakta seglade mot marken, fallskärmshopparklubben var också på plats idag.

Efter sedvanliga flygförberedelser rullade vi ut lilla Akka ur hangaren. Hon väger inte mer än 320 kg och med sin tjocka hjul rullar hon lätt. Efter att ha varmkört motorn och rullat igång är vi i luften efter 70 meter och en fart på 30 knop. Vilken känsla att sväva som en fjäder i luften! Vi klättrar till 150 meters höjd, alldeles lagom för att njuta av det välkända landskapet runt Kristianstad. Efter överflygning och vingvinkning hos vänner var det dags för blomsterspaning, och vi hittade vår äng med riddarsporre(tror jag).Å, så vackert! Nu åkte vi vidare till centrala Åhus, midsommarstången var redan rest på torget men ännu inga besökare.

Vi fortsatte längs stranden söderut, tittade till vårt eget hus och återvände sedan till Everöds flygplats för att landa på stråket. Det innebär att vi landar på gräset, vilket ger en mjuk och behaglig landning med minsta slitage på maskinen.

Vi tackar vår pilot Ted för idag !

Hälsningar Christina

  • Comments(3)http://blogg.akkaone.se/#post0